webcreation: Free Design

Beleef Museum Veenendaal

Acties in de periode 4 tot en met 31 december 2017
In deze periode vindt fase 1 van onze verbouwing plaats.
De toegangsprijs voor bezoekers van 18 jaar en ouder bedraagt € 2,00.
• Kinderen tot 18 jaar gratis.
• Museumkaarten ‘gewoon’ scannen.
• Verkoopactie: ons Museumboek voor € 5,00.

In deze periode doen wij géén rondleidingen.

 

U kunt natuurlijk op eigen gelegenheid in het Museum rondkijken, maar beleef het ook eens op een andere manier!.

Tijdens een rondleiding ziet en hoort u dingen die u anders misschien zou missen.

Via de multitouchtafel van het Historisch Informatie Punt kunt u filmpjes bekijken en uw kennis testen over Veenendaal toen en nu.

Tijdens de tentoonstellingen zijn er regelmatig extra activiteiten zoals lezingen en demonstraties. Voor de kinderen is er aan de balie een speurtocht beschikbaar. Ook organiseert het museum regelmatig kinderworkshops, waarbij de kinderen iets knutselen dat met de lopende tentoonstelling heeft te maken.

Heb je van het knutselen nog niet genoeg en ben je binnenkort jarig? Ook voor een kinderfeestje kun je bij Museum Veenendaal terecht.

Speciaal arrangement, aangeboden door lunchroom Met Stip: voor entree Museum Veenendaal en een kop koffie of thee met iets lekkers bij lunchroom Met Stip betaalt u nu € 6,50. Voor museumkaarthouders geldt een prijs van € 3,50.


Sigarenmakersteam Museum Veenendaal in opleiding door deskundige Ria Bos jpgAmbacht: Sigaren maken

Het eeuwenoude ambacht: sigaren maken ligt ten grondslag aan de oorsprong van de bekende grote sigaren fabriek De Ritmeester. In 1887 is deze opgericht door de 19-jarige Jochum Van Schuppen toen hij een kerverij begon in Veenendaal. Gekerfde tabak werd o.a. gebruikt als binnengoed van sigaren en werd gerold in een reep tabaksblad: het omblad wat weer werd gerold in een reep tabaksblad: het dekblad. De bosjes werden in een uit twee delen bestaand houten blok gelegd, de bosjesplank met ca. twintig uitsparingen, om bosjes van gelijke vorm te verkrijgen: de sigaar. De gedraaide sigaar werd in de bosjesplank vorm gedrukt en het houten blok werd gesloten. Een aantal blokken werden op elkaar gestapeld en door een schroef samengeperst.

Foto Ivo Francken Bosjesplank Ons echte goud Museum weekDemonstratie ambacht: sigaren maken
Omdat Veenendaal een eeuwenoude tabakstraditie kent, worden medewerkers van Museum Veenendaal opgeleid om het ambacht sigaren maken te leren. Zij demonstreren het ambacht sigaren maken op zaterdag 9 september tijdens Open Monumentendag.


boek omslag 016

Boek: Veenendaalse Inslag

Wilt u alles nog eens op uw gemak nalezen? Wellicht al wat voorpret? Of een cadeau kopen voor iemand die in Veenendaal heeft gewoond? Bij de Stadswinkel tegenover het museum is het Museumboek ‘Veenendaalse Inslag – De historische lijn het Museum Veenendaal’ voor slechts € 9,95 verkrijgbaar.


Museum Veenendaal is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Op aanvraag is een rolstoel beschikbaar.