webcreation: Free Design

Ontdek meer over Lampegietersavond in Museum Veenendaal

DEPOT  LOGO lampegiet 014In Veenendaal en omgeving wordt elk jaar op de maandag die het dichtst bij 17 september ligt Lampegietersavond gevierd. Verklede kinderen lopen dan met lampions in optochten door de straten. Na afloop is er chocolademelk (vroeger anijsmelk) met kaneelbeschuit.

 

Zoals met zoveel tradities is de oorsprong onduidelijk. Sommigen menen dat het afgeleid is van de naamdag van de heilige Lambertus op 17 september. Na het ontstaan van Veenendaal in het midden van de 16de eeuw streken hier ook arbeiders uit Duitsland neer, die deze traditie meenamen uit hun vaderland.

Veenendaal is onder andere bekend vanwege de wol- en textielindustrie. Een andere uitleg over het ontstaan van Lampegietersavond is dan ook dat rond deze tijd de wolkammers in de regio hun lampen voor het eerst weer vulden ('lamp begiet') en aanstaken.

Meer over dit volksfeest kunt u vinden op: http://www.collectieutrecht.nl/view.asp?type=object&id=433

In het Museum kunt u in de Schatkamer een wandkleed met een afbeelding van een Lampegietersoptocht uit ca. 1935 bezichtigen. Het wandkleed is enige tijd geleden aan het Museum geschonken en na conservering is dit unieke object nu door alle bezoekers te bewonderen.