webcreation: Free Design

Eerste vaatje Hollandse Nieuwe naar gemeente

VEENENDAAL - Na 27 jaar lukte het Nico (m) en Sjors Rosendaal om het eerste vaatje Hollandse Nieuwe te bemachtigen. Op de afslag in Scheveningen haalden zij op de veiling (volgens Amerikaans systeem) dit vaatje binnen. Het werd afgeslagen op 64.000 euro. Dinsdagmiddag werd in de raadzaal van het gemeentehuis nog eens gememoreerd dat het na 27 jaar allemaal gelukt is.

Werkvloer
‘’Onze opa probeerde het, vader Wim ook, maar wij hebben het binnengehaald,’’ aldus een opgetogen Sjors Rosendaal. Burgemeester en wethouders kregen dit eerste (lege) vaatje aangeboden. Vader Wim Rosendaal was uiteraard ook aanwezig en zeer verhuld met het feit dat het zijn jongens allemaal gelukt is.
Ton van Engelenhoven, pr-man van de Heeren van de Vis en al 27 jaar aanwezig bij de veiling van het eerste vaatje, liet weten dat hij het nu eens leuk vond dat ‘’het naar de werkvloer gaat. Geen multinational die er goede sier mee maakt maar echt naar een visboer die op markten staat.’’

Verse haringen
Uiteraard namen de gebroeders enkele schalen met verse haringen mee. De collegeleden smulden ervan.
Burgemeester Wouter Kolff liet weten het altijd mooi te vinden ‘’wanneer Veenendaalse ondernemers bijzondere initiatieven tonen. We gaan er een mooie plek voor zoeken.’’ Sjors had kort daarvoor al verteld dat hij hoopt dat het vaatje ergens openbaar te zien zou zijn.

Extra bezoek
‘’Dat is goed voor Veenendaal. Misschien trekt het extra bezoek. Toen wij daags na de veiling op de markt in Putten stonden en live voor Radio 538 spraken, kwamen mensen helemaal uit Den Haag om een haring te proeven. Want wie zoveel voor een vaatje over had, moest toch wel iets heel bijzonders in huis hebben!’’.

Naar museum?
Sjors gaf als tip mee dat het vaatje in het museum zeker niet zou misstaan. De firma Rosendaal - handelend onder de Heeren van de Vis - zijn al generaties in Veenendaal te vinden.
Opa had in 1948 een kraam op het Zwaaiplein. Veel eerder ging hij in Veenendaal de huizen langs. Vader Wim Rosendaal had daar nog een leuke anekdote over. ‘’Wanneer hij precies zich in Veenendaal vestigde kunnen we niet met zekerheid zeggen. In 1948 stond hij al een jaar met een kraam op het Zwaaiplein, totdat iemand opmerkte: heb je er wel vergunning voor? Dat had hij dus niet! Binnen een dag was het geregeld.’’

websitewijzigingeerste vaatje

Druk bezochte kinderworkshop schilderen

Op woensdag 12 juli, op een regenachtige woensdagmiddag, deden 23 kinderen mee aan de workshop schilderen over het Russische verhaal van de oude Dimitri. Na de vertelling legde Kees Cramer uit volgens de uitgangspunten van de geleide expressie, hoe de kinderen in drie stappen het schilderij konden maken met acrylverf. Dat kinderen weinig of geen schilderervaring hebben, is niet aan de resultaten te zien. Deze zijn vanaf dinsdag 18 juli te zien in Museum Veenendaal.

Kinderworkshop KeesCramer Kinderworkshop KeesCramer1 Kinderworkshop Kees Cramer Kinderworskhop Kees Cramer

Het briefje uit de trein

Briefje uit treinDit is het verhaal van Willem Hendrik Meurs, geboren in Wageningen op 9 december 1903. Verteld door zijn dochter Nel Veenendaal en zijn kleinzoon Wim Veenendaal.

Willem Hendrik Meurs trouwde met Petronella Driever en ze kregen 4 kinderen. Twee kinderen zijn overleden, de twee nog levende kinderen wonen in Veenendaal.

Lees meer...

Subcategorieën