webcreation: Free Design

Het briefje uit de trein

Briefje uit treinDit is het verhaal van Willem Hendrik Meurs, geboren in Wageningen op 9 december 1903. Verteld door zijn dochter Nel Veenendaal en zijn kleinzoon Wim Veenendaal.

Willem Hendrik Meurs trouwde met Petronella Driever en ze kregen 4 kinderen. Twee kinderen zijn overleden, de twee nog levende kinderen wonen in Veenendaal.

Briefje uit de trein Aanwijzen op RitmeesterpersoneelsfotoWillem Hendrik Meurs werkte als sigarenmaker in de Ritmeesterfabriek in Veenendaal.

Tijdens WOII besloot hij te gaan onderduiken om aan de Arbeitseinsatz te ontkomen. Hij mocht bij een gezin in Scherpenzeel in de schuur verblijven.

In december 1942 ging hij naar Veenendaal om met zijn gezin Kerst te vieren. Daar is hij door twee Veenenendaalse politieagenten opgepakt. Waarschijnlijk is hij door iemand herkend en aangegeven, maar het is niet bekend wie dat is geweest. Dit kan niet meer worden nagegaan omdat de archieven van de Veenendaalse politie zijn verbrand.

Briefje uit de trein Bruikleengever Nel Veenendaal en zoon Wim VeenendaalNa een paar dagen op het bureau in Veenendaal te hebben gezeten, werd hij op Station De Klomp op de trein gezet naar Amsterdam. Vanuit Amsterdam werd hij op de trein gezet naar Amersfoort, tenminste dat is hem waarschijnlijk verteld. In de trein ziet hij kans om een briefje te schrijven aan zijn vrouw met de mededeling dat hij naar Amersfoort gaat. Hij vraagt de vinder van het briefje om het naar zijn vrouw te sturen, het adres schrijft hij er ook op. Hij gooit het briefje in de omgeving van Weesp uit de trein en als een wonder is het briefje gevonden. De vinder heeft het, met een begeleidende brief, naar zijn vrouw gestuurd.

Willem Hendrik Meurs werd eerst naar Concentratiekamp Neuengamme gebracht en van daaruit naar het werkkamp Drütte. Daar bracht hij de rest van de oorlog door. Hij vertelde dat hij elektrotechnicus was en kon als zodanig werken als facilitair medewerker in de munitiefabriek, een zware baan. Ondertussen hield hij contact met huis door brieven te schrijven.

Briefje uit de trein Aanwijzen op RitmeesterpersoneelsfotoIn april 1945 werd hij weer op transport gezet naar Bergen-Belsen. Op 8 april werd deze trein bij Celle gebombardeerd, velen kwamen daarbij om, sommigen konden vluchten. Diegenen die het overleefd hadden, moesten lopend verder naar Bergen-Belsen. Daar braken veel epidemieën uit, waardoor veel mensen de dood vonden. Ook Willem Hendrik Meurs loopt daar TBC op. De Britten namen ondertussen het kamp over en alle zieken werden in quarantaine geplaatst. Na de quarantaine werd hij eerst naar België gebracht en een paar weken na de bevrijding mocht hij naar huis.

Helaas is Willem Hendrik Meurs aan de gevolgen van TBC overleden op 28 januari 1946.

Het briefje uit de trein, een zeldzaam document, is ter bruiklening gegeven aan het Museum Veenendaal door zijn dochter Nel Veenendaal en is vanaf heden in het Museum te bezichtigen.

Briefje uit trein